Drönare för att inspektera betes- och åkermark i Skåne

När jag var liten var min dröm att få en radiostyrd bil. Drömmen uppfylldes när jag fyllde 5 år. Jag fick en grå Porsche som styrdes med en fjärrsändare. Jag och syrran brukade tävla med våra radiostyrda bilar i vardagsrummet och hon vann alltid över mig med sin bruna Ford. Jag har kvar min radiostyrda bil i källaren tillsammans med lite andra leksaker.

Idag ska jag kolla efter en drönare. När jag pratar om drönare menar jag såklart inte drönare i myrsamhället utan den surrande svävaren som styrs med en fjärrkontroll från marken.

Varför ska jag köpa en drönare? Jag arbetar hemma på min gård och vi äger mycket betes- och åkermark i Skåne. När vi inspekterar markerna tar det väldigt lång tid och det är ett mödosamt arbete. Med en drönare kan vi snabbare och smidigare göra en visuell besiktning ovanifrån. Det blir även billigare i längden för mig om jag använder en drönare med kamera. Många drönare kan idag styras via appar i mobiltelefoner.

I ärlighetens namn tror jag det är spännande och intressant att stå på marken och styra över en drönare och som besiktigar mina marker. Alternativet är att jag åker runt i en fyrhjuling och promenerar, vilket tar en massa tid och är jobbigt.
Fördelen med moderna drönare är att man kan följa drönaren via en mobiltelefon samt spela in vad drönaren filmar. Mobiltelefonen har du ofta med dig vart du än går, vilket är smidigt när man ska ut och flyga med drönaren.

Det finns olika varianter och prisklasser på drönare. Ska du ge bort en drönare till ett barn i present kanske du väljer att lägga lite mindre krut på en dyr kamera. Då köper du hellre en drönare för ett par hundralappar. När du vill ha mer kvalitet kan du lägga ett par tusen för få en riktigt bra drönare som håller länge och klarar av mer avancerade flyguppdrag.