Funderar på att köpa elbil och kameraövervakning

Det är hög tid för mig att byta bil. Den gamla sjunger verkligen på sista versen och kommer inte att orka så länge till. Eftersom jag inte kör några långa sträckor varje dag och gärna vill värna miljön så har jag börjat fundera på att köpa en elbil. Ingen laddhybrid utan en ren elbil. Vi måste då installera en laddstation här hemma, men det är inget större jobb. Och jag vet att det finns många laddställen runt om i Stockholm, så det ska inte heller vara några problem.

Jag har kollat runt på både olika typer av elbilar. Det är väldigt svårt att veta riktigt vad alla beteckningar betyder eftersom jag inte är van vid dem. Elbilarna känns också väldigt dyra i förhållande till vanliga bensinbilar, men man slipper betala fordonsskatt de första fem åren. Jag har läst att elbilar förmodligen kommer att gå ner i pris framöver när fler och fler köper dem. Det är litiumbatterierna som gör att priset är så pass högt idag. Laddstationer har man kunnat få bidrag till och förhoppningsvis kommer det att bli så även under nästa år.

Jag tänker mig en av de lite mindre dyra modellerna men givetvis måste jag prata med försäljare och provköra innan jag bestämmer mig.

Jag har också planer på att införskaffa kameraövervakning till bilen. Då bilen är så dyr vill jag inte riskera att någon under en natt går och snor den. Att få en sprillans ny elbil stulen är något som förmodligen ingen vill uppleva, därav kameraövervakningen.

Jag kommer att fundera ett tag till för inget är bestämt ännu. Det gäller att räkna på livslängd på batterier och bilens totala livslängd. Blir det alltför dyrt är det bättre för mig att köpa en helt vanlig bil och tänka mig för innan jag kör. I vissa lägen går det lika snabbt att ta pendeltåget/tunnelbanan som att köra själv. Dessutom blir det mycket billigare eftersom jag slipper betala dyra p-avgifter då.